29 juni 2010

Vliegen met een handicap


Tijdens onze reizen zien we vaak mensen kijken en denken "Kan dat wel, vliegen met een handicap in een elektrische rolstoel?" Ja, dat kan. Gelukkig wel. Want mijn wereld met beperkingen wordt dan een stuk groter. Zo ben ik op Curacao geweest, in Mexico, Florida en Thailand. En ik ben regelmatig te vinden in Hongarije en Frankrijk.

Uit de vorige drie artikelen blijkt al dat een goede voorbereiding voor een gehandicapte noodzakelijk is. Als rolstoelgebruiker kun je niet zo maar even een ticket kopen en de dag erop in het vliegtuig stappen. Je hebt, ook met een scootmobiel, waarschijnlijk hulp nodig van de assistentie op Schiphol. Hoe dat werkt kun je lezen op de KLM website.

Maar hier alvast een aantal tips.
- Zorg dat jouw rolstoel droge oftewel gel accu's heeft .
- Zorg ervoor dat je weet hoe je de accu's moet ontkoppelen.
- Let op dat jouw (elektrische) rolstoel net zoals jouw koffers goed gelabeld wordt.
- Neem losse onderdelen mee in het vliegtuig als handbagage.
- Je kan niet in je rolstoel blijven zitten tijdens de vlucht. Je moet op een vliegtuigstoel zitten. Om hier te komen moet je vaak gaan overzitten op een smal rolstoeltje. Bedenk of je dit kan.
- Hoe los je de toiletgang op? Catheter, urinaal, overstap en/of tussenstop, luier, het smalle rolstoeltje, enz.
- Als je hulp nodig hebt bij de toiletgang mag je niet alleen reizen. Wie wordt dus jouw begeleider?

Wil je nog meer weten, neem dan gerust contact met ons op via email info@gehandicapten.com

28 juni 2010

Gezond op reis

Nederlandse gehandicapten gaan graag op vakantie en houden ook wel van een beetje avontuur. Maar avontuur is niet altijd zonder risico's. Een reisje naar de tropen of zelfs een korte vakantie naar Turkije kan al een klein gevaar opleveren. Geelzucht, SOA's, maag- en darmklachten en verbranden zijn zo een aantal voorbeelden.

Dat wil niet zeggen dat mensen met een beperking niet kunnen genieten van een vakantie in een lekker warm land. Het enige wat je moet doen is je goed laten voorlichten met betrekking tot jouw handicap en/of chronische ziekten. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvies. Hier kan je uitstekend advies vinden over de risico's op jouw vakantiebestemming. Ook kan je advies inwinnen bij de GGD in jouw regio.

Dit geldt voor "gezonde" mensen. Heb je een handicap, een erfelijke ziekte of iets dergelijks vraag dan ook advies aan jouw behandelend (huis)arts. Navragen kan geen kwaad. Let vooral op de wisselwerking van jouw medicatie met andere medicijnen zoals malariapillen. En als je inentingen moet hebben even navragen of dit van invloed kan zijn op jouw ziekte / handicap.

Prettige vakantie en gezond weer terug.

27 juni 2010

Hotels onderweg

Veel Nederlanders zullen ook dit jaar weer op vakantie gaan met de auto. Onderweg van huis naar een vakantiewoning moet een overnachtingsplaats gevonden worden. Voor velen geen probleem. Voor mensen met een beperking zal dit moeilijker zijn. Een hotel met een goede kamer voor gehandicapten tegen een redelijke prijs is moeilijk te vinden. En als je al een hotel vind met een goede kamer voor iemand in een rolstoel betaal je vaak de hoofdprijs.

In Frankrijk en Duitsland hoeft dit dus niet. Hier kun je overnachten in een Etap hotel. Een eenvoudig hotel met basic kamers in de buurt van / langs de snelweg. Maar ze hebben wel allemaal een rolstoeltoegankelijke kamer met een aangepaste badkamer. Geschikt voor 3 personen door het stapelbed; een tweepersoonsbed beneden en een eenpersoonsbed boven. Bed is op zittinghoogte. Een tillift kan niet onder het bed. Wel beugels bij de WC, opstelruimte voor een rolstoel naast de WC en beugels en een douchezitje in de douche. Laag gemonteerde spiegel. Wastafel in de kamer. Kleine TV, internet / wifi. Ontbijt is mogelijk, maar avondeten moet je ergens anders zien te krijgen. Vaak is er wel een MacDonalds of een wegrestaurant in de buurt. Wel is er een koffie / snack / frisdrank / bierautomaat. Dus kleingeld meenemen. Huisdieren toegestaan tegen een geringe toeslag. Er is altijd een gehandicaptenparkeerplaats dicht bij de ingang.

In het hoogseizoen wel even telefonisch reserveren, want online kun je niet de rolstoeltoegankelijke kamer boeken. Als je zeker wilt zijn dat ze ten alle tijden je gereserveerde kamer voor je vasthouden dan vragen ze de zekerheid van een credit card. Je krijgt dan een reserveringsnummer dat je ook kunt gebruiken om toegang te krijgen tot het hotel. Bij een late aankomst is de receptie dicht en de deuren op slot. Je kan dan elektronisch inchecken met het reserveringsnummer.

Heb je vragen, mail dan naar info@gehandicapten.com .

Medische kaart op vakantie

Dit is een handig hulpmiddel op vakantie als je de taal niet spreekt van het land waar je naartoe gaat. De medische kaart van de ANWB. Je vult in het Nederlands in wat je mankeert. Dit drukt door op het volgende vel. De onderliggende afdruk is dan in de andere taal. Deze kan je dan aan de arts in het buitenland geven. De arts kan dan in zijn eigen taal lezen waar jij last van hebt. Prijs 5,95 Euro voor ANWB leden. De kaart is online te bestellen.

Welkom bij Gehandicapten op vakantie

Tijdens onze vakanties in en met een elektrische rolstoel hebben wij in de afgelopen dertig jaar veel ervaring opgedaan. De belevenissen tijdens onze vakanties zijn onderwerp van dit Blog. Vooral de toegankelijkheid van accommodaties, vervoer, e.d. zullen op dit Weblog beschreven worden.

Vanaf 1981 hebben we gereisd met een Combicamp vouwwagen, een Munsterland caravan, hebben we vakantiehuisjes gehuurd en in hotels en pensions overnacht. Sinds 2001 verhuren wij verschillende vakantiewoningen waar we zelf met enige regelmaat verblijven. Deze vakantiehuisjes staan in Velence, Hongarije, in Canet-en-Roussillon, Frankrijk en in Hua Hin, Thailand. Informatie over deze vakantiewoningen kunt u vinden op onze website.

Maar wij zijn niet de enige die op dit Blog kunnen schrijven. Wij nodigen met nadruk gehandicapte mensen uit op onze berichten te reageren of hun eigen positieve verhaal te schrijven. Indien u Engels leest, is het Weblog Wheelchair accessible holiday Thailand misschien een inspirerende bron.