10 december 2011

Bezienswaardigheden in Hongarije vanuit aangepaste vakantiewoning

Szentendre, Hongarije, Kunstenaarsdorp aan de Donau.
Vanuit onze aangepaste vakantiewoning zijn een aantal zeer mooie kleine steden te bezoeken langs de Donau. Dit zijn onder andere Szentendre, Visegrad en Esztergom. 
Szentendre is een stad in Hongarije aan de rechteroever van de Donau, met ongeveer 23.000 inwoners. De naam van de stad is afgeleid van de Sint-Andreaskerk die hier in de middeleeuwen werd gebouwd. Szentendre ligt 20 km ten noorden van Boedapest. De weg vanuit de hoofdstad leidt via de licht hellende Vörös Hadsereg útca in de richting van het hoofdplein, het driehoekige Fő tér.

Het stadje heeft koffiehuizen (eszpresszókavé-haz), winkels en boetieks. Aan het Fő tér staan alle gebouwen op de monumentenlijst; ze vormen een bonte verzameling van stijlen en kleuren. Op het plein staat een bewerkt smeedijzeren kruis uit de 18e eeuw. In de huizen, de meeste met één verdieping, woonden welvarende kooplieden en handwerkers. Nu zijn er winkels, boetiekjes en cafés in gehuisvest.
Toen Szentendre in de 19e eeuw in de vergetelheid raakte, begonnen kunstenaars belangstelling te tonen voor het stadje. Ook nu wonen er nog verscheidene kunstenaars, net zoals in Montmarte te Parijs. *

De wegen en straten in deze steden bestaan voor een gedeelte uit kinderkopjes. Iedere gehandicapte in een rolstoel moet voor zichzelf bepalen of dit wel of niet kan. De steden langs de Donau zijn een bezoek meer dan waard. De uitzichten en vergezichten zijn mooi; zowel aan de kades als tijdens de autorit langs de Donau.

*Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen: