09 september 2013

Vliegen met een rolstoel; gehandicapten op vakantie

Zon, zee en zand, vakantie en nieuwe avonturen. Dat willen we allemaal. Ook wij gehandicapten en rolstoelgebruikers. Maar een weekendje Staphorst is qua voorbereiding wel gemakkelijk in vergelijking met twee weken Thailand.

Alleen de voorbereidingen voor het meenemen van een elektrische rosltoel is al een uitdaging. De eerste hindernis is de onbekende factor. Dit is de hoogte van de deur van het laadruim van het vliegtuig. Soms is deze maar 79 cm. Als je rolstoel dus hoger is heb je een probleem, dat vraagt om een oplossing. Maar dat moet je thuis voorbereiden en proberen.

 
Perpignan, Luchthaven Rivesaltes, Zuid Frankrijk.
Rolstoel geprepareerd voor de vlucht naar Amsterdam Schiphol.


Voor de vlucht van Rivesaltes, Perpignan, Zuid Frankrijk heb ik mijn elektrische rolstoel voorbereid om het laden mogelijk te maken en om schade te voorkomen.
Hier een korte opsomming.
1. Stuurkast verwijderen en draad vastzetten met bundelbandje.
2. Rem deblokkeren zodat de elektrische rolstoel geduwd kan worden.
3. Accu ontkoppelen, d.w.z. draad van accu naar motoren loshalen en vastzetten met bundelbandje.
4. Rugleuning naar voren klappen.
5. Eventueel gereedschap en stuurkast in een waterdichte tas doen en op de rolstoel binden.

6. Labels vragen voor rolstoel en tas. Tas wordt namelijk verwijderd om te controleren met een scanner. Zichtbaar bevestigen.

Een aandachtspunt zijn de losse onderdelen zoals voetsteunen en armleuningen. Hier wordt de rolstoel aan opgetild. Dus zorg dat ze goed vastzitten.

Op deze manier gaat mijn rolstoel al jaren probleemloos met de KLM mee op vakantie. Bij andere luchtvaartmaatschappijen had ik wel problemen. Bij deze wensen we dus iedereen succes met het meenemen van de elektrische rolstoel in een vliegtuig.

Wil je nog meer weten over vliegen met een handicap en/of rolstoel lees dan eerdere berichten. Of stuur een email naar info@gehandicapten.com
Groetjes, Jan en mijn sleutelende echtgenoot Hanneke.

07 september 2013

Rolstoel op cruise; een toegankelijke hut

De cruise met de Ms Prinsendam voert ons langs de hoofdstad van Estland, Letland, Finland, Zweden en Denemarken en als hoogtepunt St. Petersburg. Het schip vaart ook nog door het Kielkanaal en naar Sassnitz en Travemünde. Voor deze reis hebben we gekozen vanwege de steden die we kunnen bezoeken met de vele mooie oude gebouwen en de geschiedenis.

Voor het definitief boeken hebben we eerst contact gehad met de cruisemaatschappij om zeker te weten dat we overal aan land kunnen komen. De cruisemaatschappij heeft dit bevestigd.

Vervolgens kunnen we op de website van de Holland America een rolstoeltoegankelijke hut uitzoeken. Er is keuze uit een binnenhut, buitenhut met raam, buitenhut met schuifdeur en balkon of een suite. Plattegronden van de hutten vind je bij de plattegronden van de dekken.
Onze eisen zijn makkelijk. Een tweepersoonsbed, draairuimte naast bed en een roll-in douche.  Een raam zit meestal zo hoog waardoor je als rolstoelgebruiker toch niets kunt zien behalve de lucht. We zullen 10 van de 14 dagen aan wal zijn. En hopelijk kunnen we op de andere dagen veel aan dek zitten. Dus een dubbele prijs voor een hut met balkon vinden we overdreven. Zo komen we uit bij hut 225 op dek 8, een ruime binnenhut. En dit blijkt bij aankomst een goede keuze.


https://plus.google.com/photos/108872149653766238486/albums/5920859870725036433?authkey=CNWJ9JSh6PD2fA
Ms Prinsendam, Holland America Line, Hut 225, Promenadedek.
Meer foto's klik hier

Toch een aantal opmerkingen voor andere Gehandicapten.
  1. De indeling van de badkamer wijkt af van de afbeelding op de website.
  2. Er ligt vloerbedekking in de hut.
  3. Er is een drempel van de slaapkamer naar de badkamer die het gebruik van een tillift moeilijker maakt of hinderlijk is bij kleine harde voorwielen.
  4. De wastafel is te hoog en helaas een complete verkeerd model.
  5. Naast de wc zit een opklapbare beugel, maar geen vaste beugel aan de wand aan de andere kant van het toilet. Dus alleen een rechtshandige transfer staande voor de toiletpot. De badkamerdeur moet dan open blijven.
  6. De inloopkast (niet op de plattegrond) is niet rolstoeltoegankelijk.
En verder. Verder heb je een positief ingesteld karakter nodig en een oplossend denkvermogen om de onvolkomenheden de baas te kunnen en een leuke vakantie te hebben.

Groetjes en tot de volgende keer.

04 september 2013

Rolstoel op cruise: Baltische Staten.

Korte tijd geleden heb ik onze ervaringen met betrekking tot onze cruise op de Costa Fascinosa in januari 2013 beeindigd. Dit was een paar weken voor vertrek met de Ms Prinsendam vanuit Amsterdam langs de hoofdsteden van de Baltische Staten. Een cruise van 14 dagen met 10 dagen aan land en 4 dagen op zee.

De Prinsendam is het kleinste schip van de Holland Amerika Lijn. Ooit een Nederlandse rederij, maar nu in Amerikaanse handen. Voertaal op het schip is Engels, maar Nederlands horen we alom. Het schip kan 835 passagiers meenemen. Door zijn formaat kan het schip op plaatsen komen waar andere schepen te groot voor zijn, zoals varen door het kielkanaal.
De kapitein heet Tim Roberts, een vriendelijke en geduldige man.

Ms Prinsendam, Holland America Line,
Langelinie, Kopenhagen,
31 augustus 2013.

 
Inchecken doen we in Amsterdam. Met een rolstoelbus van Valys laten we ons naar de Passagiers Terminal Amsterdam brengen aan de Piet Heinkade. Een mooi nieuw gebouw dat zeer goed rolstoeltoegankelijk is.

De route van de Ms Prinsendam gaat van Amsterdam door het Kielkanaal naar Sassnitz, Riga, Tallinn, Sint Petersburg, Helsinki, Stockholm, Travemünde / Lübeck, Kopenhagen terug naar Amsterdam.

Het doel van deze serie berichten is onze ervaringen over de toegankelijkheid te delen aan boord van de Prinsendam en in de steden van deze reis.

Wordt vervolgd.
Gehandicapten.com