07 september 2013

Rolstoel op cruise; een toegankelijke hut

De cruise met de Ms Prinsendam voert ons langs de hoofdstad van Estland, Letland, Finland, Zweden en Denemarken en als hoogtepunt St. Petersburg. Het schip vaart ook nog door het Kielkanaal en naar Sassnitz en Travem√ľnde. Voor deze reis hebben we gekozen vanwege de steden die we kunnen bezoeken met de vele mooie oude gebouwen en de geschiedenis.

Voor het definitief boeken hebben we eerst contact gehad met de cruisemaatschappij om zeker te weten dat we overal aan land kunnen komen. De cruisemaatschappij heeft dit bevestigd.

Vervolgens kunnen we op de website van de Holland America een rolstoeltoegankelijke hut uitzoeken. Er is keuze uit een binnenhut, buitenhut met raam, buitenhut met schuifdeur en balkon of een suite. Plattegronden van de hutten vind je bij de plattegronden van de dekken.
Onze eisen zijn makkelijk. Een tweepersoonsbed, draairuimte naast bed en een roll-in douche.  Een raam zit meestal zo hoog waardoor je als rolstoelgebruiker toch niets kunt zien behalve de lucht. We zullen 10 van de 14 dagen aan wal zijn. En hopelijk kunnen we op de andere dagen veel aan dek zitten. Dus een dubbele prijs voor een hut met balkon vinden we overdreven. Zo komen we uit bij hut 225 op dek 8, een ruime binnenhut. En dit blijkt bij aankomst een goede keuze.


https://plus.google.com/photos/108872149653766238486/albums/5920859870725036433?authkey=CNWJ9JSh6PD2fA
Ms Prinsendam, Holland America Line, Hut 225, Promenadedek.
Meer foto's klik hier

Toch een aantal opmerkingen voor andere Gehandicapten.
  1. De indeling van de badkamer wijkt af van de afbeelding op de website.
  2. Er ligt vloerbedekking in de hut.
  3. Er is een drempel van de slaapkamer naar de badkamer die het gebruik van een tillift moeilijker maakt of hinderlijk is bij kleine harde voorwielen.
  4. De wastafel is te hoog en helaas een complete verkeerd model.
  5. Naast de wc zit een opklapbare beugel, maar geen vaste beugel aan de wand aan de andere kant van het toilet. Dus alleen een rechtshandige transfer staande voor de toiletpot. De badkamerdeur moet dan open blijven.
  6. De inloopkast (niet op de plattegrond) is niet rolstoeltoegankelijk.
En verder. Verder heb je een positief ingesteld karakter nodig en een oplossend denkvermogen om de onvolkomenheden de baas te kunnen en een leuke vakantie te hebben.

Groetjes en tot de volgende keer.

Geen opmerkingen: