09 september 2013

Vliegen met een rolstoel; gehandicapten op vakantie

Zon, zee en zand, vakantie en nieuwe avonturen. Dat willen we allemaal. Ook wij gehandicapten en rolstoelgebruikers. Maar een weekendje Staphorst is qua voorbereiding wel gemakkelijk in vergelijking met twee weken Thailand.

Alleen de voorbereidingen voor het meenemen van een elektrische rosltoel is al een uitdaging. De eerste hindernis is de onbekende factor. Dit is de hoogte van de deur van het laadruim van het vliegtuig. Soms is deze maar 79 cm. Als je rolstoel dus hoger is heb je een probleem, dat vraagt om een oplossing. Maar dat moet je thuis voorbereiden en proberen.

 
Perpignan, Luchthaven Rivesaltes, Zuid Frankrijk.
Rolstoel geprepareerd voor de vlucht naar Amsterdam Schiphol.


Voor de vlucht van Rivesaltes, Perpignan, Zuid Frankrijk heb ik mijn elektrische rolstoel voorbereid om het laden mogelijk te maken en om schade te voorkomen.
Hier een korte opsomming.
1. Stuurkast verwijderen en draad vastzetten met bundelbandje.
2. Rem deblokkeren zodat de elektrische rolstoel geduwd kan worden.
3. Accu ontkoppelen, d.w.z. draad van accu naar motoren loshalen en vastzetten met bundelbandje.
4. Rugleuning naar voren klappen.
5. Eventueel gereedschap en stuurkast in een waterdichte tas doen en op de rolstoel binden.

6. Labels vragen voor rolstoel en tas. Tas wordt namelijk verwijderd om te controleren met een scanner. Zichtbaar bevestigen.

Een aandachtspunt zijn de losse onderdelen zoals voetsteunen en armleuningen. Hier wordt de rolstoel aan opgetild. Dus zorg dat ze goed vastzitten.

Op deze manier gaat mijn rolstoel al jaren probleemloos met de KLM mee op vakantie. Bij andere luchtvaartmaatschappijen had ik wel problemen. Bij deze wensen we dus iedereen succes met het meenemen van de elektrische rolstoel in een vliegtuig.

Wil je nog meer weten over vliegen met een handicap en/of rolstoel lees dan eerdere berichten. Of stuur een email naar info@gehandicapten.com
Groetjes, Jan en mijn sleutelende echtgenoot Hanneke.

Geen opmerkingen: