10 januari 2011

Vliegen met een elektrische rolstoel of scootmobiel als je gehandicapten bent

10 November 2010
Vlucht van Amsterdam naar Johannesburg.

In het vorige Blogbericht heb ik geschreven over het online bestellen van een ticket. Dat is misschien wel de makkelijkste klus van de hele vakantie.

Sinds 2007 hebben gehandicapten en ouderen recht op gratis hulp. Je kunt hier meer over lezen op deze website. De officiele wettekst staat hier.
Maar ook al is er een wet die zegt dat gehandicapten niet geweigerd mogen worden om hun handicap dan kunnen er nog wel aanvullende voorwaarden gesteld worden.

Deze wetgeving geldt voor alle maatschappijen die van en naar Europese luchthavens vliegen en van Europese origine zijn. Er wordt onder andere in bepaald dat er naast medische apparatuur twee hulpmiddelen gratis meegenomen mogen worden. Dat begeleiding van de persoon met een mobiliteitsbeperking geeist kan worden. En dat assistentie verleend moet worden op de luchthaven en bij het in- en uitstappen van het vliegtuig.

Wat betekent dit in de praktijk.

"Naast medische apparatuur ook gratis twee hulpmiddelen mee mag nemen" betekent dat je een elektrische rolstoel en een duwrolstoel mee kan nemen, of een rolstoel en een tillift, of een rolstoel en een douche/toiletstoel. En dit naast medische apparatuur zoals een zuurstofapparaat.

"Begeleiding kan vereist zijn" betekent dat als je niet zelf naar het toilet kan of niet zelf kan eten, iemand je moet begeleiden om je hierbij te helpen. De stewards/stewardessen mogen dit niet vanwege de arbeidsomstandigheden.

Dus er kan veel maar niet alles. Zo moet je de hulpmiddelen minimaal 48 uur van te voren aanmelden. Bij de KLM kan dit telefonisch na het kopen van het ticket. Bel hiervoor met KLM Cares. Telefoonnummer is 0800 5562273. Hou je boekingscode bij de hand evenals maten en gewichten van de hulpmiddelen die je wilt meenemen. En denk van te voren na over welke hulp je nodig hebt op de luchthaven en tijden het in- en uitstappen. Wil je meer weten over de regels van de KLM kijk dan even hier.

Wil je meer weten? Email even naar info@gehandicapten.com

Geen opmerkingen: