09 februari 2013

Goulash en Zigeunermuziek voor gehandicapten

Al jaren achter elkaar reizen we twee keer per jaar naar ons rolstoeltoegankelijke vakantiehuis in Velence, Hongarije. En elke keer weer genieten we van de prachtige natuur in de omgeving van ons huis en de grote stad Boedapest binnen handbereik.

De voorbereidingen zijn routine geworden. De auto wordt volgetankt, de koffers worden gepakt, levensmiddelen voor onderweg en de eerste dag, de hond krijgt een vlooien/tekenband, voer voor de hond, paspoorten en pinpas/creditcard en een hotelletje voor onderweg boeken. De ochtend voor vertrek mag ik zeker niet de oplader van mijn elektrische rolstoel vergeten. Een douchestoel en een tillift om mij uit mijn rolstoel te tillen staan in het huis. Alleen onderweg is het voor een nacht een beetje behelpen.

Sonnenblumenhof, Oostenrijk.
Dat rolstoelgeschikte hotel boeken voor onderweg is na zoveel jaren gemakkelijk. We kennen de accommodaties en we weten hoe lang we over een bepaalde afstand doen. We kunnen overnachten in Duitsland en Oostenrijk, halverwege of ruim over de helft van de afstand naar ons huis. Dit is afhankelijk van onze vertrektijd. Soms rijden we in een dag. We vertrekken dan rond 6 uur 's ochtends en komen rond 10 uur 's avonds aan. Heel vermoeiend en de dag erna doen we dan niets anders dan in en om het huis rommelen. Aan de grens van Oostenrijk en Hongarije kopen we een Vignet.

En dan eenmaal in Velence, Hongarije kunnen we 's avond lekker eten bij Aranykut, een restaurant aan de overkant van de straat. Goulash ( Gulyash) of een overheerlijke pizza voor ongeveer € 7. Met een biertje of een locaal glaasje wijn erbij krijg je al snel het vakantiegevoel.

Voor zigeunermuziek moet je iets verder zijn. In de Buda Kasteelwijk (Unesco site) boven op de berg aan de Buda kant van Boedapest liggen veel restaurants bij het kasteel en het Nationaal museum. Absoluut een must als je in Hongarije bent. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de Donau. Enkele van de restaurants hebben 's avonds levendige live zigeunermuziek. De muzikanten spelen met veel vuur op hun violen en harmonica. Het restaurant Fekete Holl√≥ (Zwarte Raaf) is een van die gelegenheden. Hier kun je lekker eten en genieten van de muziek.

Informatie over ons aangepaste vakantiehuis, dat we ook verhuren, staat op de website van Gehandicapten.com.

Geen opmerkingen: