27 augustus 2010

Kamperen voor rolstoelgebruikers

Frankrijk, juli 2003.
Afscheid van een caravan.

In 1992 hebben we deze caravan gekocht en veel leuke reizen gemaakt in Europa. We hebben genoten tijdens onze kampeerexpedities en soms kijken we met weemoed terug op deze leuke tijden. Iedereen die denkt dat kamperen voor gehandicapten niet mogelijk is, kan zijn mening nu meteen veranderen.

We zijn met kamperen begonnen omdat we elke keer moeite hadden om een geschikte accommodatie te vinden. Huisjes, hotels, bungalowparken; ze beloofden elke keer weer meer dan de waarheid. In 1987 konden we ons nog geen caravan veroorloven en ook nog niemand vinden die caravans kon aanpassen. Toen hebben we een vouwwagen gekocht. Een combicamp. Deze klapte open als de kap van een ouderwetse kinderwagen. Het deksel van de vouwwagen werd de vloer met een opstapje van 10 cm. Makkelijk te overbruggen met een klein opritje. (Ik was toen nog een stuk stabieler dan nu). De wagen zelf werd een ruim bemeten tweepersoonsbed. En onderweg kon de loze ruimte opgevuld worden met alle bagage. In de auto had ik zo voldoende ruimte over voor mijn vrouw, mijzelf in mijn elektrische rolstoel en mijn honden. Helaas heb ik geen digitale foto van deze vouwwagen.

De caravan was een heel ander verhaal. In die tijd waren er wel firma's die hier over nadachten. Avento (overgenomen door KIP en nu failliet) kon een geheel aangepaste caravan maken. Maar Mobiel in Nieuwerbrug aan de IJssel kon een standaard caravan aanpassen. Dus op zoek naar een geschikte indeling. Munsterland had de meest geschikte indeling en Mobiel heeft deze zeer goed en netjes aangepast. Met een brede deur, een richel om mijn oprijgoten te bevestigen, een aangepaste douche met warm water en het bereikbaar maken van het bed. We hebben zelfs in de ANWB gids gestaan. Zo bijzonder was toen een rolstoeltoegankelijke caravan.

Wil je meer zien over aangepast kamperen bezoek dan eens een weekend van Stichting Handicamp. Hier komen een keer per jaar allerlei mensen met aangepaste kampeermogelijkheden bij elkaar. Ze laten je zelfs binnen kijken. Inmiddels hebben vrienden een aangepaste Flair camper van 9 meter.

We hebben wel een tip. Kamperen met een handicap vraagt extra inzet van de begeleiders. Er moet alsnog veel met spullen gesjouwd worden. Denk daarom niet alleen aan de aanpassingen maar vooral ook aan de belasting van de begeleider. Je kan bijvoorbeeld een mooie lift laten maken, maar als de begeleider die eerst moet sjouwen naar de deur dan vraagt dit een grote lichamelijke inspanning. En let er vooral op dat de begeleider de caravan met voortent, tent of vouwwagen alleen kan opzetten.

Veel plezier en succes met het vinden van de juiste kampeermogelijheid.

24 augustus 2010

Strandfestival Zand, fiasco voor rolstoelgebruiker

Almere, 21 augustus 2010.

Sinds een aantal jaar wordt in Almere het Strandfestival Zand gehouden aan het einde van de schoolvakanties. Als inwoner van Almere wilden we dit toch een keer bezoeken en het programma leek ons dit jaar wel iets. Rowwenheze, Van Velzen, Nick en Simon, enz.

Op de website kun je kaarten bestellen. De website uitermate goed doorgelezen en ik kan niets vinden over speciale rolstoelplaatsen. Op de plattegrond vinden we wel een rolstoelteken dus zullen mijn vrouw en ik hier wel mogen zitten. Dus op de website kaarten besteld en ook in dit proces geen vermelding of vraag over rolstoelen.

Op de dag van het festival ga ik met mijn vrouw naar Almere Zand. De ingang voor rolstoelen ligt helemaal aan het einde van het festivalterrein zoals gebruikelijk. Parkeren voor de hoofdingang voor 15 Euro. Normaal is parkeren in Almere voor gehandicapten gratis. Hier aangekomen verteld de man bij de ingang dat ik me moet melden bij de balie in de partytent. Zo gezegd zo gedaan. Hier vertellen ze me dat ik me had moeten aanmelden voor het rolstoeldek. "Hoezo?" vraag ik, "er staat niet op de website". "Ja hoor het staat op de website" is de reactie. "U mag hier dus niet in. U moet naar de hoofingang". Omdat ik ze het voordeel van de twijfel geef ga ik naar de hoofdingang. Hier aangekomen wordt al snel duidelijk dat ik waarschijnlijk vlak na de ingang kom vast te zitten in het zand. Dus terug naar de gehandicapteningang met het verzoek of ik hier binnen mag zonder gebruik te maken van het rolstoeldek. Na onderling overleg wordt mij gemeld dat ik hier niet in mag. Ik zou de weg blokkeren bij noodsituaties. En ik zou ook hier in het zand zitten. Ze verwijzen me weer naar de hoofdingang. En als ik geld terug wil hebben moet ik dat schriftelijk aanvragen. Ondertussen mag familie van VIP's extra gasten meenemen die niet aangemeld zijn, krijgt een journalist met dochter? extra polsbandjes zodat ze niets hoeven te betalen, enz. De corruptie, kruiwagens en voortrekkerij doen goed zaken hier.

Na deze zeer bedenkelijke behandeling door de organisatie rondom glamour Nederland taai ik af naar de hoofdingang. Na de controle op drank en eten, ze hebben mijn rugzak niet gezien, probeer ik rollend het terrein op te komen. Het eerste stuk gaat beter dan verwacht. Ik kom met mijn elektrische rolstoel tot voorbij het foodplaza. Hierna wordt het zwaar en moet mijn vrouw helpen trekken. Na 25 meter vinden we het welletjes en leggen onze handdoek uit.

Al snel loopt het terrein verder vol en is het een drukte van belang. Mensen lopen heen en weer van muntenkassa naar eettent, van eettent naar bar, enz. Het zand wordt helemaal rul, dus blijf ik lekker zitten waar ik zit. Het geluid valt vies tegen. De Heineken Starclub maakt zoveel lawaai dat het de muziek van het hoofdpodium overstemd. Daardoor wordt het optreden van Rowwenheze vergezeld van en verpest door een zware house bas. Ook het scherm met beelden van het podium valt zo nu en dan uit. Na een aantal uren moet ik plassen. Helaas op zoek gaan naar het toilet is er niet bij vanwege de drukte en het rulle zand. Volgens de plattegrond is die er ook niet. Dus ga ik maar naar huis. Met hulp van omstanders kom ik bij de uitgang. Bij een verharde uitgang, daar waar de hulpdiensten in en uit kunnen, stoot ik ook op weerbarstige bewaker die niet verder kan kijken dan zijn neus lang is. Een aantal uren lekker luieren met muziek op de achtergrond, genietend van meegebrachte ice tea, ontbijtkoek en kroepoek, loopt uit op een teleurstellende ervaring.

De dag erop moet ik denken aan de politiek van Geert Wilders, de strijd van homo's, e.d. Nou in gehandicaptenland is ook nog heel wat werk te verzetten. Inclusief denken is toch moeilijker dan gedacht.

19 augustus 2010

Overnachten in Oostenrijk

Oostenrijk, 20 September 2009.

Zoals we al eerder vermeld hebben in een van onze berichten proberen we verschillende overnachtingsmogelijheden uit die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. En dit adres is zeker een leuke plaats voor een of twee nachten.

Even over de Duits / Oosterijkse grens voorbij Passau ligt de Sonnenblumenhof. Het pension heeft een klein appartementje met twee slaapkamers waarvan er een geschikt is voor rolstoelen. Het bed is aan de lage kant. Er zijn geen hulpmiddelen. Het keukentje heeft een beperkte uitrusting. De badkamer is klein maar wel rosltoelvriendelijk.

Op het terras van het pension is het lekker genieten van een Duits biertje, sauerkraut en bratwurst. De menukaart is echter wel beperkt. Mensen uit de omgeving komen er ook graag een paar uurtjes doorbrengen met de kinderen. Ruimte genoeg om te spelen. En honden zijn ook welkom. Lekker rustige omgeving en mooi uitzicht. Goed ontbijt. Prijs / kwaliteit is alleszins redeijk. Een bezoekje waard.

Veel plezier op doorreis naar onze accommodatie in Velence, Hongarije.

13 augustus 2010

Overnachten in Frankrijk

30 mei 2009, Midden Frankrijk

Sinds 2002 rijden we elk jaar wel een keer op en neer naar ons aangepaste appartment in Canet en Roussillon, Zuid Frankrijk. Vanaf Almere is dit ongeveer 1380 km. Te ver om in een dag te rijden. Dus zoeken we altijd een rolstoeltoegankelijke overnachtingsplaats tussen 700 en 800 km van huis. En zoeken op internet levert ons soms leuke plekjes op. Zo ook pension Maison L’Avenir, in Lapalisse dat beheerd wordt door een Nederlands echtpaar.

Ook al hadden we het adres, onze Tom Tom had moeite met het vinden van het pension. We werden hartelijk welkom geheten en hebben er een lekker glaasje wijn kunnen drinken en heerlijk gegeten. In de tuin was het lekker zitten. Je kan hier prima genieten van rust en ruimte. Er komt nauwelijks verkeer langs.

De kamer op de begane grond was goed met een eigen ingang vanaf het terras. Het bed viel tegen. Een 80 cm brede matras op een 90 cm breed, oud ziekenhuisbed. Het bed kon met een voetpomp in hoogte versteld worden. De laagste stand was nog altijd 20 cm hoger dan de zitting van mijn rolstoel. Daarnaast stond een ander eenpersoonsbed dat niet op gelijke hoogte was van het ziekenhuisbed.
Voor echtparen is het dus geen ideale situatie. Voor twee individuen die bij elkaar op de slaapkamer willen slapen maar niet bij elkaar in bed is het beter. Een tillift heb je wel nodig, maar die is er dan ook. De badkamer was wel in orde.

Het echtpaar heeft een aantal dieren waaronder een hond en een ezel. Andere honden zijn dan ook welkom.

11 augustus 2010

Er is een ding wat ik niet zou willen missen en dat is .......

13 mei 2007, Velencemeer, Hongarije.

Het Velencemeer is een zoetwatermeer met de hoogste temperaturen van Europa. Met een oppervlakte van 26 km2 en een gemiddelde diepte van 2 meter warmt het water snel op. De watertemperatuur ligt tussen 20 en 26 graden Celsius. Het meer is een uniek natuurgebied dat gedeeltelijk beschermd is.

Vissen is een geliefde bezigheid op en aan het meer. Niet alleen voor de lokale bevolking die zo een warme maaltijd bij elkaar hengelt. Maar ook voor de vakantieganger die graag grote vissen vangt. Meerval, snoek en karpers komen hier veel voor.
Het is rustig vissen op het Velencemeer. Motorboten zijn niet toegestaan. Alleen elektrische bootjes en roeiboten mogen het water op. Voor het vissen heb je wel een vergunning nodig.

Ook voor gehandicapten is vissen mogelijk. Langs bijna het hele meer loopt een verhard pad waarop een rolstoel of scootmobiel goed kan rijden. De water kant is vrij stevig dus je hoeft niet bang te zijn dat je wegzakt in de grond. Op 100 meter van ons vakantiehuis begint het meer en de kansen van de sportvisser.

10 augustus 2010

Spanje, toegankelijk museum Salvador Dali

8 april 2008,
Figueres, Spanje.

Tijdens een verblijf in Canet en Roussillon zijn we op stap geweest naar het aloude plaatsje Figueres. Hier is niet alleen een heel leuke markt te vinden, maar ook het museum van Salvador Dali. Dit museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

We zijn geen kunstkenners maar vinden het wel leuk om zo af en toe een museum te bezoeken. Zeker als gasten van ons appartement zeggen: "Dat moet je een keer gezien hebben". Nu is Salvador Dali geen onbekende kunstenaar. Maar wel een die een apart soort kunst maakt. Daarom is het ook zo leuk om dit museum te bekijken. Er is van alles te zien.
En na het museum een terrasje pikken met een Spaans glaasje wijn en een paar Tapas is zeker geen straf.

Figueres ligt op 65 km van Canet Plage. In Canet Plage, Frankrijk ligt ons rolstoeltoegankelijke appartement. Voor meer info kun je kijken op onze website.

06 augustus 2010

Ballonvaren in rolstoel. Wie durft?

Ballonvaren is een leuke ervaring. Hier is een Youtube filmpje van mijn verjaardagscadeau. Het is een ballonvaart van Tuk bij Steenwijk, over Giethoorn, de Blauwe Hand en de Wieden naar Zwartsluis. Een mooie tocht over een schitterend natuurgebied in Nederland.



Maar als je denkt dat alleen valide mensen dit kunnen doen heb je verkeerd gedacht. Hier is een link naar een website waar je ook als gehandicapte ook met rolstoel en al de lucht in kan. Wie durft?

05 augustus 2010

Groepsvakanties versus individuele vakanties

Oktober 2008, Hua Hin, Thailand.
Groepsreis met Ned. organisatie

Met belangstelling volgen wij een discussie over een reizen in een groep of individueel op vakantie op de website van de VSN, Vereniging Spierziekten Nederland. Van deze vereniging ben ik inmiddels 40 jaar lid.
De discussie brengt oude ervaringen boven van mijn vakanties met de SRG. Ondanks dat ik 18 jaar of ouder was werd ik voor mijn gevoel op kindertijd in bed gelegd, gingen de leiding en verzorgers daarna zelf lekker stappen en was er weinig ruimte om er alleen op uit te trekken. Dit is 30 jaar geleden.

Sinds die tijd lijkt er weinig veranderd. De discussie op het VSN forum brengt dezelfde ergenissen boven. Voor die jongeren zijn er nu wel alternatieven. Je kan namelijk met een PGB je eigen begeleider in dienst nemen. Van je budget mag je dan zijn/haar reis en verblijf betalen onder bepaalde voorwaarden. Dit mag zelfs een vriend/vriendin zijn. Dus op deze manier kan je met een groep vrienden op vakantie.

Alleen op deze manier moet je wel alles zelf regelen, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer met internet. Je hoeft je stoel niet meer uit om een ticket te boeken, een vakantiehuis te reserveren, hulp te regelen op Schiphol, enz. Maar je moet natuurlijk wel zelf de kosten in de gaten houden. In dit Blogbericht staat een begroting voor een reis naar Thailand met 4 gehandicapten en 2 begeleiders. Vergelijk dit eens met de prijs van groepsreizen met vrijwilligers.

Heb je vragen email dan naar info@gehandicapten.com. Vertel wel dat je dit Blog gelezen hebt en meer wilt weten.

03 augustus 2010

Aangepast toilet Nederland, vervolg


Aangepast toilet Nederland weergeven op een grotere kaart

In het vorige bericht vertelden we dat we een overzichtskaart wilde maken van aangepaste toiletten in Nederland. Hier staat de kaart. Je kan de kaart vinden in Google Maps onder Aangepast toilet Nederland. Dan kan je de kaart ook onderweg op je mobietje raadplegen. Wel zo handig.

Weet je meer toiletten? Geef ze dan door met de plaats, het adres en andere bijzonderheden zoals bij de beschrijving van de al vermelde rolstoeltoegankelijke toiletten. Dan plaatsen wij het toegankelijke toilet op de kaart.