27 augustus 2010

Kamperen voor rolstoelgebruikers

Frankrijk, juli 2003.
Afscheid van een caravan.

In 1992 hebben we deze caravan gekocht en veel leuke reizen gemaakt in Europa. We hebben genoten tijdens onze kampeerexpedities en soms kijken we met weemoed terug op deze leuke tijden. Iedereen die denkt dat kamperen voor gehandicapten niet mogelijk is, kan zijn mening nu meteen veranderen.

We zijn met kamperen begonnen omdat we elke keer moeite hadden om een geschikte accommodatie te vinden. Huisjes, hotels, bungalowparken; ze beloofden elke keer weer meer dan de waarheid. In 1987 konden we ons nog geen caravan veroorloven en ook nog niemand vinden die caravans kon aanpassen. Toen hebben we een vouwwagen gekocht. Een combicamp. Deze klapte open als de kap van een ouderwetse kinderwagen. Het deksel van de vouwwagen werd de vloer met een opstapje van 10 cm. Makkelijk te overbruggen met een klein opritje. (Ik was toen nog een stuk stabieler dan nu). De wagen zelf werd een ruim bemeten tweepersoonsbed. En onderweg kon de loze ruimte opgevuld worden met alle bagage. In de auto had ik zo voldoende ruimte over voor mijn vrouw, mijzelf in mijn elektrische rolstoel en mijn honden. Helaas heb ik geen digitale foto van deze vouwwagen.

De caravan was een heel ander verhaal. In die tijd waren er wel firma's die hier over nadachten. Avento (overgenomen door KIP en nu failliet) kon een geheel aangepaste caravan maken. Maar Mobiel in Nieuwerbrug aan de IJssel kon een standaard caravan aanpassen. Dus op zoek naar een geschikte indeling. Munsterland had de meest geschikte indeling en Mobiel heeft deze zeer goed en netjes aangepast. Met een brede deur, een richel om mijn oprijgoten te bevestigen, een aangepaste douche met warm water en het bereikbaar maken van het bed. We hebben zelfs in de ANWB gids gestaan. Zo bijzonder was toen een rolstoeltoegankelijke caravan.

Wil je meer zien over aangepast kamperen bezoek dan eens een weekend van Stichting Handicamp. Hier komen een keer per jaar allerlei mensen met aangepaste kampeermogelijkheden bij elkaar. Ze laten je zelfs binnen kijken. Inmiddels hebben vrienden een aangepaste Flair camper van 9 meter.

We hebben wel een tip. Kamperen met een handicap vraagt extra inzet van de begeleiders. Er moet alsnog veel met spullen gesjouwd worden. Denk daarom niet alleen aan de aanpassingen maar vooral ook aan de belasting van de begeleider. Je kan bijvoorbeeld een mooie lift laten maken, maar als de begeleider die eerst moet sjouwen naar de deur dan vraagt dit een grote lichamelijke inspanning. En let er vooral op dat de begeleider de caravan met voortent, tent of vouwwagen alleen kan opzetten.

Veel plezier en succes met het vinden van de juiste kampeermogelijheid.

Geen opmerkingen: