31 juli 2013

Rolstoel op zee, de laatste nacht dobberen.

Het einde van onze cruise nadert. We hebben Santos uitgezwaaid en gaan ons omkleden voor het diner. Er ligt zoals elke avond informatie te wachten over de aktiviteiten aan boord, de plaatsen waar we aanleggen en nu informatie over het uitschepen. In Engels disembarkation. Hierin staat dat we op een bepaalde tijd en plaats op het schip ons paspoort weer kunnen ophalen. Maar alleen als we de betaalde rekening kunnen overleggen. Onze rekening valt mee. Er wordt een standard bedrag in rekening gebracht als fooi voor al het personeel. We hadden een drankenpakket gekocht en hebben maar weinig aan boord gekocht. Maar aan het einde van de cruise moeten we concluderen dat het drankenpakket teveel was. We drinken weinig alcohol, drinkwater is gratis, koffie en thee is gratis en dat enkele biertje of glaasje wijn bij het eten en de dagen dat je niet aan boord bent is het drankenpakket niet waard. Dus de volgende keer doen we dat zeker niet weer.
Verder moeten we voor middernacht onze koffers op de gang zetten. De bijbehorende labels zijn op naam en nummer geprint. De koffers worden opgehaald en morgenvroeg van boord gebracht. Met onze kaartjes kunnen we de koffers dan terug vinden.

Maar we gaan eerst eten. Ons laatste diner aan boord is gezellig. De crew geeft weer een optreden weg, we hebben een lekker diner en de kapitein met zijn bemanning nemen afscheid. We nemen afscheid van onze tafelburen. Ze komen uit Copacabana in Rio de Janeiro, waar ons hotel ligt, en bieden hun hulp aan als we problemen of vragen hebben. Dit wordt zeer door ons gewaardeerd. En we nemen afscheid van onze obers met een flinke fooi. Ze krijgen pas een deel van de in rekening gebrachte fooi als de obersploeg een goede beoordeling krijgt van de passagiers.
Dan is het tijd om even een kop koffie te drinken en de koffers te gaan pakken. Uiteindelijk ben ik net op tijd met het op de gang zetten van de koffers en de tillift. Ik mag eindelijk naar bed.

Haven van Rio de Janeiro gezien vanaf
de Costa Fascinosa.
Als we wakker worden is het cruiseschip al bij Rio de Janeiro. We kleden ons snel aan, zoeken een plaatsje aan het raam om tijdens het ontbijt te kijken hoe het schip Rio de Janeiro binnenvaart en aanmeert. Helaas is dit het einde van ons eerste cruise. Het is ons goed bevallen een hotelkamer die met je meegaat. Ik hoef dan niet elke keer de koffers in te pakken en de hulpmiddelen mee te slepen. Het kan allemaal in de meevarende hotelkamer blijven. Heerlijk. Voor foto's van twee van aangepaste kamers op de Costa Fascinosa klik hier.

Het uitschepen verloopt vlot en onze baggage hebben we snel gevonden. Onze taxi staat er niet dus bellen we het bedrijf maar even op. Met 20 minuten staat er een taxi en kunnen we vertrekken naar ons hotel aan het strand van Copacabana in Rio de Janeiro voor een week.

In eerste instantie dachten we dat cruisen voor oude mensen was. Maar niets is minder waar. De dagen dat je aan wal bent en steden bezichtigd zijn uiterst vermoeiend. Kilometers lopen, openbaar vervoer uitzoeken, de indrukken van de bezienswaardigheden, e.d. Het maakt dat je aan het einde van zo'n dag aan wal moe bent. Maar met een glaasje wijn bij het eten kan je daarna heerlijk slapen. Ook al is de zee soms een beetje ruw en schommelt het schip, mijn evenwichtsorgaan trekt zich er na een nacht niets meer van aan. Jan en ik zijn het er over eens dat cruisen voor herhaling vatbaar is.
Met een goede voorbereiding kan je een prima vakantie hebben en veel zien in een korte tijd.

Tot ziens op dit Blog waar we blijven schrijven over onze avonturen.

Geen opmerkingen: