06 december 2013

Koning Bhumibol, videoverslag van zijn verjaardag.

5 December 2013.

De koning van Thailand is jarig. Van heinde en ver komen mensen om getuige te zijn van de festiviteiten en een glimp op te vangen van de koning. Gekleed in gele t-shirts met embleem, vlaggetjes, diadeempjes, enz. komen ze massaal toegestroomd over de Petkasem Road in Hua Hin.

De avond voor de festiviteiten zijn de trottoirs al vol met mensen die daar de nacht zullen doorbrengen om morgen een uitstekende plaats te hebben om alles te kunnen zien. Op mijn motor rijdend door de stad heb ik de volgende beelden gemaakt, klik hier.

De dag erop vertrekken we lopend om 8.30 uur gewapend met vlaggetjes en sticker in kleding met gele accenten. Een half uur later komen we tot stilstand bij een groot TV scherm en besluiten we om daar te blijven staan. Hier kunnen we waarschijnlijk alles goed volgen. Verderop is de mensenmassa niet te overzien en geen doorkomen aan in een rolstoel. Met gratis water van AOT nemen we ons plaatsje in en wachten op de dingen die komen gaan.

Opvallend is de loyaliteit aan de Koning, die geen grenzen kent. De loyaliteit uit zich in massal uitgeroepen verjaardagswensen als de Koning in beeld komt. Opvallend is ook het gemak waarmee alsnog auto's tussen het publiek doorijden. En heel opvallend is het fluitconcert als de Minister President Yinkluck een toespraak houdt om de Koning te feliciteren. Dit alles naar aanleiding van de omstreden amnestiwet, waarmee haar broer Taksin terug zou kunnen keren zonder zin gevangenisstraf wegens corruptie te moeten uitzitten. Even schiet de gedachte door mijn hoofd dat de stemming om zou kunnen slaan, maar alles blijft rustig.
Het was een zeer feestelijke en gedenkwaardige dag. Bekijk de video en oordeel zelf.Op de terugweg worden we door Thaise mensen namens hun Koning bedankt voor onze komst. Dit kan alleen in Thailand. Zo groot is hun loyaliteit.

Geen opmerkingen: