04 december 2013

Rolstoel op cruise: rolstoeltoegankelijke schepen.

Cruisemaatschappijen zijn er te kust en te keur. Carnival, Costa, Holland America, MSC, P&O, Cunard, enz. En als je de websites bestudeerd en de plattegrond van schepen gaat bekijken kom je er als snel achter dat schepen rolstoeltoegankelijk zijn. Hier een link naar een PDF die de rolstoelroutes weergeven op de MS Prinsendam van de Holland America Lijn.

De moeilijkheid kan wel liggen in de manier van aanmeren.
Het moeilijkste is natuurlijk de tenderboot. Hoe goed je dit ook navraagt er is altijd wel een verrassingsaspect. De deining van het schip, de toegang tot de tenderboot, de overstap van tenderboot naar de kade, enz. Wees hier voorbereid op hobbels op je cruisepad en denk flexibel in oplossingen.
De tweede moeilijkheid is het uitschepen via de loopplank. Soms is dit een trap, omdat de kade net tussen twee verdiepingen in zit.
Een derde moeilijkheid kan zijn de hellingshoek van de loopplank. Die is soms voor een kort stukje, 50-100cm, erg steil.
De makkelijkste entrée is de slurf die we in Amsterdam tegen kwamen. Een gelijkvloerse toegang; ook makkelijk voor de begeleiders.

Verspreid over het schip zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten en zijn de uitgangen naar de reddingsboten voorzien van opritjes.  De restaurants en alle andere faciliteiten aan boord zijn meestal wel bereikbaar. Vaak is het voordek niet bereikbaar. Soms is dit gereserveerd voor personeel, is er geen lift die naar deze verdieping gaat of het is gewoon niet toegestaan om hier te komen.

Meer weten? Vraag de cruisemaatschappij of je reisagent.


Geen opmerkingen: